Transitional Enclosure

This conceptual piece explores component relationships of wood construction to create a floating ‘forest.’ It’s a space to occupy for individual contemplation. Looking to Kengo Kuma’s Prostho Museum as a formal precedent, we sought to reinvent his interpretation of a traditional Japanese 4-way joint. Kuma uses highly skilled artisans to individually carve each joint. We used digital fabrication technology to evolve the craft into an accessible art form. The joint design is modified to accommodate the constraints of modern production, but the essential function remains the same. No fasteners (nails, screws, etc.) were used.
LOCATION:
Austin, TX
Completed:
2012
Category:
Art Installation
Collaborator:
Lisa Feldmann

Talk to us about your project

If you need guidance or support with your renovation or new construction project, we'd love to see how we can help you.
SCHEDule A FREE CONSULTATION